Šimtalapis


Kol susiruošiau pagaminti šį gardėsį praėjo tikrai nemažai laiko, bet vieną šeštadienį ėmiau ir kepiau. Gavosi galbūt labiau ne šimtalapis, bet vyniotinis su gausybe aguonų. Šeimynai patiko, dingo greitai... :D bet aš žinau, kad gali būti ir geriau, tad bandysiu dar ne kartą, nes įsiminiau klaideles... Kaip žinia šimtalapis yra riebus ir labaaaai saldus totoriškas kepinys, tad jam gailėti cukraus bei kokybiško riebaus sviesto nevalia ir, žinoma, gausiai aguonų...Bet nepamirškime mielinę tešlą sandariai suspaudyti sutvirtinti galutiniam variante įdėjus į skardą, kad tik neišbėgiotų tas sviestas po visą skardą. O šiaip slapti ingredientai: kantrybė, kruopštumas, meilė maistui ir...viskas pavyks 😉😉😉 

Maždaug 28 cm skersmens ir 8 cm aukščio šimtalapiui reikės:
  • 500 g miltų
  • 25g mielių
  • 125 ml pieno
  • 2 kiaušinių (jei maži galima ir 3)
  • 1 stiklinės (200 ml) aguonų
  • 500 g sviesto (būtinai 82%)
  • 300 g cukraus
  • razinų (porą saujelių)
Mieles užpilti šaukšteliu cukraus ir šaukštu šilto, bet ne karšto pieno (tegu paburbuliuoja).
Kiaušinius su pienu paplakti, suberti miltus ir pakilusias mieles.
Užminkome tešlą.
Ji lipni, vis minkant pasitepkite rankas aliejumi.
Tešla minkoma apie pusę valandos!!! (minkant turėtų girdėtis pokšėjimas tešloje, tai gerai, nes tai oro pūslelės, kurios būtinos. Kuo daugiau pūslelių yra, tuo geriau).
Tešlą padaliname į 5 vienodus gabaliukus, ir padedame, kad pakiltų, viršų patepame lydytu sviestu.
Imamas vienas gabalėlis truputį pakočiojamas, dedamas ant stalo, patepto sviestu ir pradedama tampyti į visas puses, plonumas kaip laikraščio lapo.
Visas tam skirtas sviestas išlydomas, atvėsinamas (nebūtinai iki visiško atšalimo).
Ištampytas lakštas gausiai!!! apipilamas sviestu (jo turi užtekti visiems lapams aplieti) ir taip pat negailint apibarstyti cukrumi (jo kiekio taip pat turi užtekti visiems lapams).
Imamas kitas pakilęs blynelis ant kitur pakočiojamas, suvyniojamas ant kočėlo ir pernešamas ant jau ištampyto lakšto, ant jo jis baigiamas plonai tampyti.
Vėl pilamas sviestas ir t.t.
Taip iškočiojami ir ištampomi visi gabalėliai tešlos.
Viršus apipilamas sviestu, cukrumi, apibarstomas razinomis.
Voleliu sudedamos nuplikytos ir pamaltos aguonos (aš naudojau jau paruoštą aguoninį įdarą iš skardinės, tiesiog buvo patogiau, tačiau tai tikrai nebūtina).
Nuo krašto standžiai suvyniojamas volelis (nebijokite, sviesto neišbėga nė lašo, nes kol jūs tampote kitą lakštą jis apstingsta ant prieš tai aptepto lakšto).
Perkelkite į norimą skardą, geriau jei būtų su skyle (gražiau), aš dėjau į paprastą. 
Pakildinama.
Kepame apie 1-1,5 val., 180-200˚C jau įkaitintoje orkaitėje. 
Kad neapdegtų, kai tik vos parus, uždenkite folija.
SKANAUS 

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Kijevo tortas

Griliažinis tortas

„Raffaello“ tortas