Griliažinis tortas
Toks gardus, toks gardus, kad neįmanoma atsispirti. Žinoma, ką paveikti yra prie šio torto, bet visas sugaištas laikas tikrai vertas rezultato ir nepakartojamo, magiško skonio.
26 cm skersmens torto formai reikės:
Šviesiam biskvitui:
- 125 g minkšto sviesto
- 220 g cukraus
- 2 kiaušinių
- 240 g miltų
- 1 a. š. kepimo miltelių
- žiupsnelio druskos
- 200 ml pieno
- 1 a. š. vanilinio cukraus
Tamsiam biskvitui:
- 65 g minkšto sviesto
- 110 g cukraus
- 1 kiaušinio
- 100 g miltų
- 40 g kakavos
- 1/2 a. š. kepimo miltelių
- žiupsnelio druskos
- 100 ml pieno
- 1 a. š. vanilinio cukraus
Kremui:
- 500 g kreminės varškės
- 1 indelio saldinto kondensuoto pieno (385 g)
- 420 ml grietinėlės (36 % riebumo)
Sirupui:
- 100 ml šalto virinto vandens
- 1 v. š. cukraus
Griliažui:
- 400 ml cukraus
- 180 g žemės riešutų (apskrudintų, be luobelių, susmulkintų)
Papuošimui:
- 120 g juodojo šokolado
Šviesus biskvitas:
Miltus, kepimo miltelius, druską suberiame į vieną dubenį ir persijojame bent du kartus. Kitame inde cukrų ir vanilinį cukrų su sviestu išplakame iki purumo ir įmušame po vieną kiaušinį, kiekvieną kartą gerai išplakdami. Visą sviesto masę plakame apie 5 min. Tuomet į sviesto masę supilame pusę miltų mišinio ir išmaišome su šaukštu ar mentele, bet ne mikseriu. Po to į sviesto masę supilame pieną. Vėl lengvai išmaišome. Suberiame likusį miltų mišinį ir išmaišome. Kepimo formos dugną išklojame kepimo popieriumi, šonus aptepame sviestu. Paruoštoje kepimo formoje paskirstome tešlą ir kepame iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėjė apie 25-30 min. (tikriname mediniu smeigtuku). Iškepusį biskvitą visiškai atvėsiname ir perpjauname į dvi dalis.
Tamsus biskvitas:
Miltus, kepimo miltelius, kakavą, druską suberiame į vieną dubenį ir persijojame bent du kartus. Kitame inde cukrų ir vanilinį cukrų su sviestu išplakame iki purumo ir įmušame po vieną kiaušinį, kiekvieną kartą gerai išplakdami. Visą sviesto masę plakame apie 5 min. Tuomet į sviesto masę supilame pusę miltų mišinio ir išmaišome su šaukštu ar mentele, bet ne mikseriu. Į sviesto masę supilame pieną. Vėl lengvai išmaišome. Kepimo formos dugną išklojame kepimo popieriumi, o šonus aptepame sviestu. Paruoštoje kepimo formoje paskirstome tešlą ir kepame iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min.
Kremas:
Kreminę varškę šaukštu sumaišome su kondensuotu pienu. Grietinėlę išplakame ir atsargiai įmaišome į varškės masę.
Sulaistymas:
1 šaukštą cukraus užpilame virintu vandeniu, išmaišome, kad cukrus ištirptų, ir atvėsiname.
Griliažas:
Jį reikėtų pasidaryti anksčiausiai ( bent jau dieną prieš torto gamybą). Cukrų sudedame į keptuvę ar puodą su storu dugnu ir nesvylančiu paviršiumi. Kaitiname tol, kol cukrus ištirps ir pasidarys sodrios gintaro spalvos (neišsigąskite, kai cukrus sušoks į gabalus - jis vis tiek ištirps). Skardą, į kurią pilsime griliažą, išklojame folija, į cukrų supilame riešutus, išmaišome ir greitai supilame į paruoštą skardą. Reikia viską daryti labai greitai, nes masė su riešutais žaibiškai stingsta ir reikia atsargumo, nes masė labai karšta. Sukietėjusį ir atvėsintą griliažą susmulkiname arba blenderiu arba kočėlu.
Surinkimas:
Pirmąjį šviesų biskvito lakštą dedame ant tortinės. Palaistome sirupu. dedame 1/4 kremo, paviršių išlyginame. Apibarstome griliažu. Ant viršaus dedame tamsų biskvitą, suvilginame jį ir vėl dedame 1/4 kremo, apibarstome griliažu. Ir ant viršaus dedame paskutinį, šviesų biskvito lakštą, 1/4 kremo ant viršaus, 1/4 ant šonų. Galiausiai visą torto paviršių gausiai apibarstome griliažu. Palaikome šaldytuve mažiausiai 3 val. (geriausiai per naktį), kad tortas sutvirtėtų.
Papuošimas:
Vandens garų vonelėje išlydykite šokoladą. Iš kepimo popieriaus išsikirpkite maždaug 3 cm pločio ir 18-20 cm ilgio juostelių. Juosteles išdėliokite į skardą ar ant medinės lentelės (kad būtų patogu įdėti į šaldytuva). Ant juostelių tepkite lydyto šokolado. Tuomet lenkite juosteles perpus ir sulipinkite galas, kad būtų kaip kilpelė. Padarytas kilpeles dėkite į šaldytuvą, kad sustingtų. Sustingus, nuplėškite kepimo popierių ir iš pasigamintų kilpelių dėliokite šokoladinį kaspiną.
SĖKMĖS gamybos procese ir SKANAUS :-)
Komentarai
Rašyti komentarą