Kijevo tortas

Pirmą kartą apie šį tortą išgirdau dar mokykloje, kai mano draugė vis pasakodavo kaip jos senelis grįžęs iš komandiruotės Ukrainoje parveždavo lauktuvių nuostabų, tobulą Kijevo tortą. Tada tiksliai išsiaiškinti, kas tai per stebuklas ir iš ko jis sudarytas nepavyko, o ir pabandžiusi paieškoti interneto platybėse ne kažin ką radau.
Dabar, po kelių metų, aš šį tortą prisiminiau vėl, kai teko sukti galvą, ką tokio neįprasto ir gardaus iškepti močiutės jubiliejui. Ir vėl puoliau į paieškas, tik...šį kartą sėkmingas.
Kijevo tortas pradėtas gaminti Kijeve, Ukrainoje nuo 1956 m. gruodžio 6 d. Karlo Markso konditerijos fabrike (dabar dukterinė Roshen korporacija). Nuo tada tortas tapo populiarus visoje Tarybų Sąjungoje. Tortas tapo vienu iš Kijevo miesto simbolių, ypač jo prekės ženklo pavadinimu ir įpakavimu, vaizduojančiu arkinio kaštono lapus (neformalus Kijevo herbas). Tortas sudarytas iš dviejų morengo sluoksnių su riešutais, šokoladinio ganašo bei sviestinio kremų.


Radau receptą, kurį šiek tiek patobulinusi sukūriau nuostabų gardėsį. O pavargti teko, tiek su morengų, tiek su kremų gamyba. Torto paslaptis - brandinti arba sendinti baltymai, kurie tortui priduoda subtilesnį skonį, be to, sendinti baltymai yra skystesni, lengviau susiplaka.

Taigi „Kijevo tortui“ reikės:

Morengams:

  • 6 kiaušinių baltymų
  • 180 g cukraus
  • 150 g žemės riešutų (smulkintų kepintų)
  • 50 g cukraus pudros
  • 45 g miltų
  • 0,5 šaukštelio vanilės ekstrakto
  • 20 g kakavos
Kremui:
  • 600 ml grietinėlės
  • 375 g sviesto
  • 340 g cukraus
  • 300 g juodojo šokolado
  • 225 g pieno
  • 1 didelis ir 1 mažesnis kiaušiniai
  • 1,5 šaukštelio vanilės ekstrakto
Gaminimas:
  1. Kiaušinio baltymus įpilkite į stiklainį, uždenkite maistine plėvele ir padarykite joje keletą skylučių. Palikite baltymus kambario temperatūroje 1-3 dienoms.
  2. Subrendus baltymams, sumaišykite miltus, riešutus ir 185 g cukraus. Įkaitinkite orkaitę iki 150 laipsnių. Išklokite kepimo popieriumi dvi apvalias kepimo formas - 23 cm ir 20 cm. 
  3. Baltymus suplakite iki purumo, tada berkite po truputį cukraus pudrą ir plakite iki kol masė taps standi ir blizgi. Pabaigoje įpilkite ir įplakite vanilės ekstraktą. 
  4. Į baltymų masę įberkite riešutų mišinį ir labai atsargiai su mentele išmaišykite.
  5. Tešlą padalinkite į dvi dalis, vieną išmaišykite su kakava. Tešlą pilkite į dvi kepimo formas ir šaukite į orkaitę. Kepkite 2 val. Išimkite kepimo formas iš orkaitės ir palikite pastovėti 12-24 val.
  6. Pieną ir kiaušinį suplakite, kad jie susijungtų (ne daugiau). Į pilkite pieno mišinį į puodą ir įberkite cukrų (225 g). Virkite ant vidutinės ugnies nuolat maišant iki užvirimo. Sirupas turi šiek tiek sutirštėti (būtinai). Atvėsinkite iki kambario temperatūros. 
  7. Sviestą suplakite iki purumo. Toliau plakdami po truputį pilkite sirupą ir plakite iki purios, kreminės konsistencijos. Pabaigoje įplakite vanilės ekstraktą.
  8. Užvirkite grietinėlę ir užpilkite anr 150 g šokolado. Palikite pastovėti 2 min., tada išmaišykite iki vientisos masės. Atvėsinkite iki kambario temperatūros ir įdėkite į šaldytuvą, nes ganašas, prieš jį suplakant, turi būti labai šaltas. (Tai geriausia daryti iš vakaro, kad jis naktį pastovėtų šaldytuve). Išimkite ganašą iš šaldytuvo ir suplakite iki purios konsistencijos (maždaug plaktos grietinėlės konsistencija).
  9. Torto surinkimas: išimkite morengus iš kepimo formų ir nuimkite kepimo popierių. Padėkite mažesnį morengą ant didesnio ir apipjaustykite didesnį taip, kad jis būtų toks pat kaip mažesnis. Apipjaustytas dalis paimkite ir susmulkinkite, trupinius naudosime šonų papuošimui. Torto padėkliuką patepkite trupučiu kremo ir padėkite ant jo vieną morengą. Ant jo viršaus uždėkite 3/4 pagaminto pirmo kremo ir tolygiai paskirstykite su mentele. Ant viršaus dėkite kitą morengo blyną (viršumi į apačią, taip viršus bus lygus ir mažiau sunaudosite kremo kad išlyginti viršų) ir lengvai prispauskite. Torto šonus ir viršų patepkite šokoladiniu kremu ir išlyginkite su mentele. Šonu aplipdykite trupiniais.Torto viršų papuoškite su likusiu pirmu kremu ir šokoladiniu kremu. Puoškite pagal fantaziją.
Skanaus :)

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Griliažinis tortas

„Raffaello“ tortas